Wijn en de Beleving

 

Wijn drinken, voor sommige mensen een dagelijks momentje van rust en genieten, maar u zult merken dat de smaak sterk afhankelijk is van het moment, namelijk wat u op dat moment erbij nuttigt, een kaasplankje, een borrelhapje, een goed stuk vlees of een heerlijk visgerecht.

 

Maar ook wat u zojuist heeft genuttigd, die smaak die u nog in de mond heeft kan al van invloed zijn op de smaak van uw goede glas wijn.

 

Daarnaast is de temperatuur van de wijn en het glas waarin u de wijn serveert wezenlijk van belang, denk daarbij aan de reuk tijdens een slokje van uw wijn en de ruimte die u heeft rondom de neus.

 

Het is heel belangrijk dat wijn op een constante temperatuur bewaard wordt. Het meest schadelijke voor het bewaren van wijn zijn namelijk temperatuurschommelingen. Daarmee bedoelen we de snelle en extreme schommelingen. Als voorbeeld de woonkamer: overdag een graad of 21 en ’s nachts een graad of 16. De wijn zal dus dagelijks van 16 naar 21 graden gaan. De temperatuurschommelingen en de te hoge bewaartemperatuur zijn funest voor de wijn.

 

De beste temperatuur om de wijn te bewaren is 12 graden. Nu is het zonder koeling best wel moeilijk om een constante temperatuur van 12 graden te creëren. We kunnen het wel iets ruimer stellen. De ideale bewaartemperatuur voor wijn ligt tussen de 10 en de 14 graden. Dit gegeven komt van de echte goede, natuurlijke wijnkelders, waar de temperatuur in de zomer een graad of 14 zal zijn en in de winter rond de 10 graden. Het verloop van de temperatuur gaat heel geleidelijk en is dus niet schadelijk voor de wijn. Zowel 10 als 14 graden zijn nog goede bewaartemperaturen.